Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

..my precious bunga..

Lilypie Breastfeeding tickers

Sunday, September 18, 2011

TAKDE KENA MENGENA

Testing..bersiaran dii atas katil via my phone

Friday, September 2, 2011

AIDILFITRI 1432H@2011

KAMI MENGUCAPKAN SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI...MOHON MAAF JIKA ADA TERKASAR BAHASA, MINTA HALAL MAKAN DAN MINUM..
TATAPLAH GAMBAR KAMI BERTIGA YANG BERPOSING ALA USAHAWAN MLM YG ATA TABUNG KERETA...hahaha [tiada niat adal kami bergambar posing gini, bila dh siap bergambar, baru terperasan]

Friday, August 12, 2011

MASTERPIECE..



masterpiece art by cik qallishah


MASA KEJADIAN: DI RUMAH DI KALA AKU TERLELAP BEBERAPA SAAT
sbb bulan pose tu tido lambat, bangun awal=kurang tido, smlm masa tunggu buka pose n ayah si kecik ni belum balik ag, baring2 atas sofa smbil main2 ngan si kecik bunga tu...ntah camne boleh terlelap plak, sekali bila tersedar ada contengan kat sofa smbil qallishah pegang permanent maker???haiya...MASTERPIECE KA INI??tangan aku pun kena conteng sekali...

bila marah n babab tangan tau plak nangis...bila masa ntah dia capai marker tu, memanglah sblm ni dia dok main gak marker tu, tapi takat pegang jelah..smlm dh lah buka, pastu conteng kat sofa plak tu...ayah balik, ngadu ngan dia,...dia kate balikan jelah cushion, bukan nampak pun...YA memang tak nampak, tapi realitinya, the stain [stain ke??ke seni] is still there...pastu si ayah boleh plak cakap...nasib baik dia conteng kat tangan je, kalu dia conteng kat muka??kalu qallishah conteng kat muka, hari ni i amek EL lah gamaknye....alasan??'anak conteng marker kay muka' hahaha....

yang part bantal plak, kul 10 malam baru perasan..rupa2nya masterpiece ada kat dua tempat, SOFA dan SARUNG BANTAL..

ini pesanan mummy tuk qallishah: nasib baiklah kecik, bila dah nangis tu, suh say sorry n salam..pastu dia hug plak, iskh...


Thursday, August 11, 2011

JUADAH BERBUKA

haluuuuuu...hehehe, macam rajin plak nak wat entry, tapi aku malas nak wat keje ofis, hahaha..tak tau lah virus ape yang melanda, lagi2 bulan pose ni..fikiran nak jahit je, tapi kalu nak ikutkan aku ni seorg yg rajin beb (masuk lif tekat button sndr k..)tapi virus M ni mmg dh tahap kronik ni...mentang2lah aku punye keje tak urgent sgt...


HARI KESEMBILAN


menu paling mudah dan cepat...MEE REBUS, campak segala..kuih kite impat saje dari param..nak wat kicap cili, tapi bila tgk stok cili api dh tahap kering sudah, jadi lupakan saje hasrat..mee rebus ag kick jika dimakan bersama kicap cili



HARI KE SEPULUH


stok binatang yg ada hanyalah ayam kerana en suami banyak sibuk mengalahkan bisnes juta2 hingga tak punya masa mau ke NSK beli barang umah...ayam kasi lumur sama tepung crispy n spicy yg dibeli di chow kit, bayam plak rendam ngan air sirap, hahaha...ada karot n cendawan kasi lumur sama tepung ayam maka jadilah sayur goreng tempura...kuih beli di param, tapi rasanya kuih bernilai rm2 itu kan ditong sampahkan...kot ye pun nk jual, pade2 lah...ni buat kuih epok-epok pun tahap adik aku darjah 5 buat ag cantik dia punye klim...ape daa??
HARI KESEBELAS??


masih takdak idea nk masak ape, takkanlah ayam lagi kan??ke ari ni makan hasil tangkapan di param...kite nantikan saje entry esok k...huuhuhu



adios!!




























Tuesday, August 9, 2011

ANAK SAYA

salam perkenalan semua...hahaha,

ni tuk kenangan di masa akan datang, time ni umur dia setahun empat bulan..pandai cakap ayah, tapi sampai la ni panggil mummy tak pandai, panggil mama pandai plak..tp mama bermaksud air kotak milo, so each time dia nk minum milo, dia akan tunjuk peti sejuk smbil ckp mama..so, ni bukan ajaran sesape, tp dia sndr yg memandai...


video

JUADAH BERBUKA PUASA

entry tertunggak untuk juadah berbuka pose..


HARI KE EMPAT

masakan yang simple..bubur kacang dan lenkong sirap tu diberi oleh jiran...hasil pembelian jiran di param, hahaha...biji cempedak tu plak request dr en suami, yelah..dh smlm makan isi, so..bijiknye kite rebus plak...hehehe


HARI KELIMA

image tidak dapat disertakan kerana saya sampai di rumah jam 7.25 petang..pindah dari kereta sndiri ke kereta suami dan zass kami ke kedai jual kuih..beli air tebu+bubur lambuk..saya tido malam dengan perut diisi makanan itu saja



HARI KE ENAM

jamuan pot luck di rumah maria..saya membawa bihun goreng taucu..tapi makanan yg ada amat banyak..ayam bbq, sate kajang, butter prawn, puding roti, air tebu, roti john, air oren, tembikai...gambar tak terfikir plak nak amek time tu, hahaha...sbb penat jaga anak



HARI KE TUJUH


kari ayam (tp dlm gambar tak nampak mcm ayam kan??hahaha...kerana sy guna ketulan daging ayam) dan ikan pekasam...sayur takdak, tapi makan sangat sedap...bubuh kicap..pencuci mulut adalah diberi oleh jiran juga, en suami beli murtabak, tapi tak smpat nk amek gambar...



HARI KE LAPAN

disebabkan binatang dh abes dalam peti ais dan malas nak benti beli barang basah, maka sy hanya masak ape yang ada di dapur plus menu di request dr adik yg dok singgah buka pose kat umah..sambal sardin dengan kentang+suun+bunga lili dan telur dadar are just a great combo...disebabkan bekalan pisang banyak di umah, maka adalah pengat pisang dan cekodok pisang..



Friday, August 5, 2011

Thursday, August 4, 2011

JUADAH BERBUKA..

wah, bulan pose ni giat pulak buat entry...hahaha, entry pasal makanlah...ari ni masuk hari keempat pose..n rekod ag ni, juadah berbuka smua masak sndr...blum ag tinggalkan jejak di pasar ramadhan [nk bangga seketika tuk diri sendri bolehtak??yelah, balik keja memang badah lepek gile mcm agar2 tapi managed tuk masak gak]...masak yg simple je tapi penuh ngan kasih sayang...wiwit

Tuesday, August 2, 2011

SAJIAN BERBUKA

hahaha...salam ramadhan semua..



setelah berminggu tidak berentry, hari ini ku terlebih rajin..



musim puasa, entry pun berbaur puasa gaklah, nk tunjuk sajian berbuka semalam...lauk yg simple sbb sndr yang masak setelah pulang dr keje dengan mode melepek seperti agar-agar...hahaha, berpuasa dan menyusu amat meletihkan...tp inilah cubaan..

so, lauk berbuka semalam..ikan masak kicap, sawi jepun tumis [sayur ni mmg favourite en suami, kalu suh g pasar beli sayur...sayur ni jelah yg dibeli] dan pencuci mulut buah melaka warna merah..sbb malas nk beli pandan n blend bagai, so, kite bubuh je pewarna yg available kt umah...mcm tak percaya smpat gak wat buah melaka tu..tp mmg penat gilelah...dok kat dapur start kul 5.30 smpai kul 7.20...siap masak, capai tuala mandi..siap mandi lelas lelah smbil nenen si kecik...waduh!!ibu yg berjaya sungguh...hahaha

ckp banyak pun tak guna...



Wednesday, July 6, 2011

MALAS

saya bukan penulis blog tegar seperti cik GB, [maaf, saya hanya mention satu nama saje sbb saya malas...hahaha]..walaupun kadang2 ade benda yang hendak dicoretkan, tp sy tetap malas...tapi baca blog org saya sangat rajin, terutama sekali bila saya malas nak buat keje di waktu office hour [kesimpulan dapat dibuat, BALKIS PEMALAS ORANGNYE...tapi sy rajin nak jahit manik, sbb saya suka!!!plus, boleh tambah duit...sy dah punye azam, duit tempahan manik musim raya tahun ini akan saya leburkan di habib jewels...hahaha]




hari ini merupakan hari ketiga in a row saya malas nak wat keje ofis, sy tak tau virus ape yg sedang melanda saya ketika ini..ada kalanye saya terasa seperti makan gaji buta sahaja...dalam fikiran saya pada ketika ini hanyalah JAHIT MANIK dan QALLISHAH NOUR CHEMPAKA....


budak ini sangatlah lasak...dok kat umah macam cacing kepanasan yang tak boleh duduk diam walaupun sesaat...bergerak, bergerak dan bergerak...bila tv ader jingle iklan yang best, maka kepala akan turut bergoyang..kadang2 bila dengar bunyi lesung batu jiran, dia akan bergoyang kepala jugak...hahaha

my recent hasil keje...dalam jira wagaku meronta untuk menjahit...hahaha












Tuesday, May 31, 2011

WARNA-WARNA KEHIDUPAN....

merah, biru, kuning, hijau
macam kaler rumah sukan plak kan... hahaha
tanpa depa,

hidup kite mesti dull je rase..

kalu dull kite tak gembira

tapi yang pasti hidup abang jem aka salleh yaakob mesti tengah berbunga gumbira..

yelah, semalam kan dia mencukupkan koata...

(ntah ape kena mengena entry ni ngan salleh yaakob????)


just nak bagtau..

HARI NI ANNIVERSARY KAMI YANG KEDUA...


tadi saya pakse en. suami tuk lunch date ngan saya...hahaha

kami makan di restaurant Colliseum..

western food, so rasenye kat mane2 pun rase same je...cuma arga je lain..

nape sy yang banje???

sbb sy nak minta en suami belikan saya vacum cleaner...

vacum cleaner vs bil restaurant colliseum..

mestilah bil makan yg ag murah kan???hehehehe


sesungguhnya, saya isteri yang bijak...yelah, en suami beli tayar drift tak berkira..

takkanlah belikan ape yg isteri nk nak berkira plak kan???

ag pun tuk kegunaan umah...



RENUNG-RENUNGKAN...SELAMAT BERAMAL!!

INGATAN UNTUK DIKONGSI BERSAMA..
tak salah kalau kita saling ingat mengingati..manusiakan sering alpa...

1. Mulakanlah hidup anak anda dengan nama panggilan yang baik. Nama panggilan yang kurang baik akan menyebabkan anak anda malu dan merasa rendah diri. (Dalam Islam sendiri nama panggilan yang baik adalah digalakkan).
2. Berikan anak anda pelukkan setiap hari (Kajian menunjukkan anak yang dipeluk setiap hari akan mempunyai kekuatan IQ yg lebih kuat daripada anak yang jarang dipeluk)
3. Pandanglah anak anda dengan pandangan kasih sayang (Pandangan ini akan membuatkan anak anda lebih yakin diri apabila berhadapan dengan persekitaran)
4. Berikan peneguhan setiap kali anak anda berbuat kebaikan (Berilah pujian, pelukkan, ciuman, hadiah ataupun sekurang-kurangnya senyuman untuk setiap kebaikan yang dilakukannya).
5. Janganlah mengharapkan anak anda yang belum matang itu melakukan sesuatu perbuatan baik secara berterusan, mereka hanya kanak-kanak yang sedang berkembang. Perkembangan mereka buatkan mereka ingin mengalami setiap perkara termasuklah berbuat silap.
6. Apabila anda berhadapan dengan masalah kerja dan keluarga,pilihlah keluarga (Seorang penulis menyatakan anak-anak terus membesar. Masa itu terus berlalu dan tak akan kembali).
7. Di dalam membesarkan dan mendidik anak-anak, janganlah tuan/puan mengeluh. Keluhan akan membuatkan anak-anak merasakan diri mereka beban.
8. Dengarlah cerita anak anda, cerita itu tak akan dapat anda dengari lagi pada masa akan datang. Tunggu giliran anda untuk bercakap (Ini akan mengajar anak anda tentang giliran untuk bercakap)
9. Tenangkan anak anda setiap kali mereka memerlukannya.
10. Tunjukkan kepada anak anda bagaimana cara untuk menenangkan diri. Mereka akan menirunya.
11. Buatkan sedikit persediaan untuk anak-anak menyambut harijadinya. Sediakanlah hadiah harijadi yang unik walaupun harganya murah. Keunikan akan membuatkan anak anda belajar menghargai. (Anak2 yg dtg daripada persekitaran yang menghargai akan belajar menghargai orang lain).
12. Kemungkinan anak kita menerima pengajaran bukan pada kali pertama belajar. Mereka mungkin memerlukan kita mengajar mereka lebih daripada sekali.
13. Luangkanlah masa bersama anak anda diluar rumah, peganglah tangan anak-anak apabila anda berjalan dengan mereka. Mereka tentu akan merasa kepentingan kehadiran mereka dalam kehidupan andasuami isteri.
14. Dengarlah mimpi ngeri anak-anak anda. Mimpi ngeri mereka adalah begitu real dalam dunia mereka.
15. Hargailah permainan kesayangan anak anda. Mereka juga dalammasa yang sama akan menghargai barang-barang kesayangan anda. Elakkan daripada membuang barang kesayangan mereka walaupun sudah rosak. Mintalah kebenaran mereka sebelum berbuat demikian.
16. Janganlah membiarkan anak-anak anda tidur tanpa ciuman selamat malam,
17. Terimalah yang kadangkala anda bukanlah ibubapa yang sempurna. Ini akan mengurangkan stress menjadi ibu bapa.
18. Jangan selalu membawa bebanan kerja pejabat ke rumah. Anak-anak akan belajar bahawa kerja pejabat selalunya lebih penting daripada keluarga.
19. Anak menangis untuk melegakan keresahan mereka tetapi kadangkala cuma untuk sound effect sahaja. Bagaimanapun dengarilah mereka, dua puluh tahun dari sekarang anda pula yang akan menangis apabila rumah mula terasa sunyi. Anak-anak anda mula sibuk mendengar tangisan anak mereka sendiri.

Thursday, May 5, 2011

CONVERSATION..

gula tak???heheheh




























































tanpa ada sebarang edit ejaan


dari saya:
YANG..TAHU TAK KITE DAH KAHWIN 1 TAHUN 11 BULAN 5 HARI??LOVE U!!






reply dari dia:

SY SYG AWK.SY SYG KLUARGA KITA.MUDA2HAN SMPI AKHR HYAT.AMIN



Monday, April 25, 2011

SAKIT

budak ini tengah demam hari ini, maka mummy dapat mc...gaya ketika main tidak seperti budak sakit, tapi ketika main akan diselang selikan ngan rengekan minta perhatian....gaya budak sakit hanya teserlah ketika makan ubat...oh, sungguh pandai kamu berdrama ek...hahahah

Sunday, April 17, 2011

segala-galanya


Persoalan untuk anda pada saat dan tika ini????
tataplah gambah di bawah....
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
bawah lagi

-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
-

dah sedia????
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-

-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--

--

-
--

tadaaaaa....


si kecik ini jika ikut mood tidak lokek untuk menyinggahkan dua atau tiga sayang aka kiss tuk mummy..siap ngan sound effect.....lagi rasa terharu kalu ngah semayang dia akan tunggu kat sebelah, abes je tahyat akhir terus sayang n duduk kat riba...pastu b4 tido, dalam gelap gelita tu dia akan sayang gak...selalunye lebih dua kali.....iskh!!MUMMY SAYANG QALLISHAH.....mmmmmmmmmuahhhhhhhh!!!!

Tuesday, April 12, 2011

perbualan

si suami bersiap memakai baju sopan pada jam 9.20 malam
pada pemikiran si isteri si suami ingin kuar rumah..



si isteri: nak kuar ke?
si suami: a'ah, kuar cari duit...
si isteri: (diam kerana terkesima dengar jawapan si suami)
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--





titik .

Monday, March 21, 2011

HABIT

nak tunjuk habit sorang budak yang nama dia ade nama bunga...
yg skrg ni galak nak jalan tanpa dipinpin..bila dapat jalan, akan mula melangkah dengan muka senyum lebar siap tepuk2 tangan...(gembira tahap gaban sebab dapat jalan tanpa dipimpin)


tak tahan kan??dok dalam car seat pun sibuk nak silang kaki...duk kat dalam baby chair pun sibuk nak silang gak..n memang selalu sambil nenen pun silang kaki...hahaha
-

-

-

-

-

-

-

--

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

-

--

-

-

-

-

-

-

tuk gambar akhir...terimalah gambar aksi budak gedik semasa di bukit tinggi..
kami di pintu masuk, walaupun hakikatnya gambar ni diambil waktu nak balik..


kami ayah dan mummy kepada budak gedik...hahaha

Friday, March 11, 2011

~ Usah malu mengepam susu badan ~

quote from kosmo online untuk reminder pada semua kawan-kawanku....

MENYUSU badan kini sudah kembali sebagai trend malah, ramai ibu muda pada masa kini tanpa mengeluh tetap akan mencari sudut privasi bagi menyusukan anak walaupun di pusat beli-belah, kedai makan mahupun dalam majlis keramaian.
Jika tidak diberi menyusu terus dari payu dara, lambakan jenama dan jenis pam susu badan manual mahupun elektrik menjadikan wanita yang berkerjaya juga mampu memberikan susu badan secara eksklusif kepada bayi mereka.
Menyusukan anak secara eksklusif bermakna bayi disusukan dengan susu ibu sahaja tanpa diberi air masak, susu formula atau makanan tambahan lain selama enam bulan dan meneruskannya sehingga dua tahun.
Justeru itu, pemilihan pam susu yang bersesuaian perlu dititikberatkan untuk mengelakkan proses mengeluaran susu tidak terganggu akibat kejutan terutama dari segi sedutan.

untuk paparan yang lebih detail, KLIK disini

Thursday, March 3, 2011

~ BERTIGA LEBIH BAIK ~

ONE HAPPY FAMILY....
hehehehe
gambr ni je yg selamat dalam simpanan...tu pun sbb sempat upload dalam fb, gambar2 yang lain dh selamat didelete oleh pencupit...
lokasi: umah ibu di pontian
event: ain kawen
attire: attire rasmi keluarga pengantin pompuan, sangat jarang en suami memakai baju lengkap semua (songkok, baju melayu sepasang, samping)dan kami bertiga memakai baju sedondon, niat hati cik bunga pun nak pakai baju sama ngan mummy, tapi tailor tak jahit lah plak
sbb syg gambar ni (saya juga sayang en suami dan cik anak, hehehe), maka saya tepek ini gambar dalm blog untuk kenang-kenangan






































yg lai

Tuesday, March 1, 2011

BREASTFEEDING








by today...

i've been breastfeeding my little bunga gedik for 11months 2 weeks and 6 days...

sangat bangga tuk bagtau ngan semua org, si kecik gedik itu exclusively drinks susu only from me, means i'm giving the best for my zuriat..tak taulah, nape tiba2 nk cite pasal benda alah ni, kadang2 rasa macam tak best bila dengar alasan dari mak2 yang giving formula to their child instead breastfeed..'takde mase', 'leceh','penat'...

well for me, knowing susu ibu yang terbaik, even termaktub dalam Quran (lupa verse yang mane) kate 'susulah anak anda sekurang2nye 2 tahun...



thru my reading, mengikut ranking...

nombor satu: SUSU IBU

(i'm giving this to si gedik kecik whenever she demands for it, tapi la ni kalu asyik sangat dengan main, aku yng tanya "Qallishah nak nenen tak?", then si kecik tu akan lembik menglengset (ni gaya muka macam tiba2 ader org tanya ngan kite, awak nak tak duit RM 2 juta ni, gi lah shopping..imagine tau)

nombor dua: SUSU PERAHAN

(si gedik ni terpaksa minum my own expressed breast milk EBM di kala daku mencari rezeki bekerja di sektor awam)

nombor tiga: SUSU IBU DARI IBU SUSUAN

(zaman Rasullullah post tuk jadi ibu susuan sangat banyak, tapi zaman ni ader ag ke org nak offer her milk to others lainlah kalu sedara mare)

nombor empat: SUSU FORMULA

(option ni memang takde dalam buku sanubariku..chewah, aku pun sndr tak tau susu ape yg paling bagus tuk anak2, mengikut pirasat aku kalu g shopping barang dapur kat mall, susu yang dalam cermin tu paling baguihlah kot sbb paling mahal...)



perjalanan menyusukan anak ni sangat berliku (ayat novel seh)..dalam pantang sakit bengkak susu tu amat dasyat, siap demam menggingil lagi tu...stok susu banyak, sikit...tapi so far, alhadulillah berkat emmbuat stok susu semenjak dalam pantang, stok susu tak penah putus..even sekarang kena beli freezer sbb peti sejuk dah tak muat



ni stok ebm di dalam peti sejuk dua pintu di rumah ku yang boleh bertahan 3 bulan..tuk memastikan ruang penyimpanan stok ikan, ayam, udang, sotong sentiasa ada tuk pemangkin diriku ini untuk memasak, maka aku menggasak en suami untuk membeli freezer sebagai tempat penyimpanan khas stok ebm ku yang boleh bertahan sehingga 6 bulan




breatfeed ur child di mane saja anda berada...


tuk waktu kerja, aku sangat percaya pada gadget perahan aku spectra3, sangat sangat recommended, gambar akan diupdate...


ni entry to be continued...banyak ag nk cite pasal breastfeeding ni



kalu tuk panduan penyimpanan susu ibu, boleh klik DI SINI



ni gambar chempaka cilok dari mastura Zuber



gambar ketika ain kawen 21hb Januari, gambar kami yg amek dalam iphone semua kena delete si penculik yang bangang!!!!ches...








Monday, February 28, 2011

SAMAN

4 saman berharga RM 1050.00
setelah ditolak ngan diskaun, jumlah yang perlu dibayar RM 670..
wawawawa......
ini namenye sedekah kat PDRM....
dua saman tu en suami punye penyebab..akan dituntut RM semula, tak kira....

Tuesday, February 8, 2011

SITI ANNURAL BALKIS BINTI MOKHTAR

I
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-
-
-
AM
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
-
-
-----
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
--
18+12

Monday, February 7, 2011

PENGAJARAN

kalau terjumpa hak orang waima 5 sen pun jgn ambil..apatah lagi jumpa henset orang yang kite tahu tak boleh dibeli jika tidak punya wang yang banyak...


cite selanjutnye sekejap lagi..punya kerja pejabat yang perlu disiapkan segera..cite penuh ini ada kaitan denagn status fb ku...

Friday, January 28, 2011

SANGAT BUSY...

ini adalah laporan ape yang saya telah buat malam semalam (ari khamis malam jumaat, laporan ini takde kena mengena ngan jus @ tonik khamis malam jumaat...otak jangan nak kuning sgt bolee....heheheh)....

kul 8.00 malam: kuar beli barang umah kat NSK
kul 10.00 pm: punggah barang kat kereta..pastu ikut encik suami amek spare part kerete (spare [art kete drift dia...menciiiii)
11.45pm: sampai umah...bila smpai umah, memandangkan kami org golongan atasan, maka umah kani berada kat atas juga...tugas saya saya mengangkat budak gedik umur 10bulan setengah yang berat 8kg++..tugas mengangkat segala barang termasuk 5kg minyak masak, 5kg beras, ikan udang, berbotol 100plus, susu kotak saya (dibeli dengan niat nk tambahkan kalsium badan), buah, sayur dan segala kite serahkan pada en suami....
12.00 mid night: sy dh siap semayang isyak
12.01am: kopek bawang, tumbuk bawang (sy tak suka pakai blender sbb nnt kalu tumis lada air banyak, kalu air banyak maka percikan lada semasa menumis akan jauh...maka saya akan penat mengelap dapur), kemas barang dapur yang dibeli...saya masak pacer nenas + sambal tumis udang
1.00am: sy kena matikan air dapur bagi memberi laluan kepada sesi nenen budak gedik yang still tak nak tido...sambil memasak, budak gedik dijaga oleh ayahnye...lepas nenen sambung masak pulak.
1.30am: siap masak...tidokan budak gedik...tidokan dia sambil nenen...
1.45am: budak gedik dah tido...encik suami sedang makan nasi..saya sambung jahit manik baju customer...lepas abes makan en suami tido...(kalu perut naik jgn nk salahkan saya pulak k...)
2.10am: siap jahit manik, kemas meja dan segala manik2....pastu saya layan makan kacang bijak yang baru dibeli di langkawi semasa outstation tempoh hari...
2.30am: sy lipat baju..
2.45am: saya berus gigi...
2.50am: saya tido sambil kunci jam nak bangun kul 5.45...
6.34am: sy baru terbaik...demn, camne tak boleh sedar ni...en suami bangun je trus pajak bilik kecik, si budak kecik ni pun sibuk gak nak bangun...ches
saya mengambil air semayang sambil dokong budak kecik...
saya pergi kerja lambat sikit...

kad perakam waktu saya tercatit 8.01am...ches...ni semua gara2 paceri nenas dan sambal tumis udang....
bukti makanan yang dimasak tidak diambil kerana otakku agak fenin ini hari....hahaha

sekian laporan dari seorang isteri, mummy yang solehah....(ni baru anak sorang...hehehe)


heheheh....

Tuesday, January 18, 2011

TAG oleh MASTURA ZUBER

diTAG oleh Mas..di kala hati sedang kerkeceramuk, so kite boleh divertkan ketidakhappian hati ni menjawab soalan TAG

Senarai Soalan:
1. Apakah hobi anda?
2. Senaraikan tempat-tempat yang ingin anda pergi.
3. Sikap positif yang anda miliki.
4. Sikap negatif anda.

soalan pertama:
HOBI??kecik2 dulu suka baca buku?hahaha..ade tokoh muka ulat buku ke aku ni?kumpul setem?pun bukan kot sbb buku setem pun aku tak penah ade...memasak?budak kecik mane boleh pegang api, nnt terbakar jari...huhuhu, melukis?mungkin ade sbb aku penah lukis clown, then arwah bapak aku (alfatiah) frame kan, terharu seh..pastu time sekolah dulu artwork mata pelajaran lukisan aku selalu je kena tampal kat noticeboar belakang kelas...pastu plak aku selalu je jadi ajk kecian kela..darah seni ni mengalir dari bapak aku jugak ni...
sekarang ni hobi aku menjahit manik sambil menambah duit aku shopping online n macam2 gak aku dah beli ngan duit ni..huhuhu, so ader mase singgah kat SINI

tempat-tempat yang ingin anda pergi?
soalan dia suh tulis plural sbb 'tempat-tempat'...tapi aku tak nak tamak haloba tulis banyak tempat, buat mase sekarang aku nak pergi tempat ni, dekat je, dalam malaysia pun, tempat yang tak penah aku pergi...CAMERON HIGHLAND, sian kan..cameron pun tak penah pergi

Sikap positif yang anda miliki.
aku rasa aku ni rajin kot...hahaha, sape suh tanya soalan yg angkat bakul sndiri ni...

Sikap negatif anda.
aku ni cengeng!!nak wat camne, aku punya hati yang halus, cepat tersentuh...

DONE!!!
sape yang aku nak TAG semula??aku tak fikir sbb skrg ni aku ngah fikir masalah yang paling besar ni..so,harap maklum...hehehe

Thursday, January 13, 2011

AMALAN


STATUS:

minggu yang agak tenang di ofis tapi agak menggelegak di rumah..tak boleh nak elaborate sangat...it reaching 4 days now...


mengemas meja yang macam sarang tikus...sambil mengemas terjumpa kertas amalan yang diprint ni, sayang kalu kertas ni dibuang ke tong sampah je...so, untuk amalan bersama cause sharing is caring...


1. YA ALLAH - 5000 hajat dimakbulkan

2. YA-MUTAKABBIR - 11 anak yang sihat

3. YA-KHALIQ - 125 mandapat zuriat

4. YA-BARI' - sebanyak mampu (hembus pada air dan minum)

5. YA MUSAWWIR - 10 anak yang soleh / solehah dan cantik

6. YA JALIL - 21 memudahkan wanita hamil

7. YA RAQIB - 7 menghindari keguguran

8. YA QADIR (305) dan YA MUGHNI (1100) - membuang kesukaran, mohon hajat diperkenankan, ketika hubungan intim suami isteri (auwww...malu ai, hehehe)

9. YA AWWAL - 37 dikurniakan cahaya mata

10. YA ZUL JALALIWAL IKRAM - 11 selamat dan tidak sakit ketika hamil

11. YA WAHID - 190 mendapatkan anak


ilmu yang ada dikongsi bersama
















p/s: in 26 days i'll be 30...

(siap amek kalender ni kira hari...hehehe)

wonder

banyak ke pahala dah buat

atau dosa yg ag banyak dari pahala...

mmmm...


Ya Allah, berikanlah aku peluang

untuk menggandakan amalan

the lil one that always make my day..

skrg ni habit menjerit + sengih bukak mulut beso2 nampak gigi

mummy alwayz love u my dear..

Tuesday, January 11, 2011

PREGNANCY

Peringatan untuk diri sndr...entry takde kena mengena ngan mengandung for 2nd time, jgn nk speculate plak ek...hehehe,

dapat ni kat susuibu.com...

1.Surah al-Fatihah ; tergkan hati n kuat ingtan
2.Surah Maryam ; mudah bersalin n peroleh anak yg sabar & taat
3.Surah Luqman ; peroleh anak cerdik akal & cerdik jiwa4.Surah Yusuf ; peroleh anak cantik rupa & cantik akhlak
5.Surah Hujurat ; bykkan susu ibu & anak bersifat hati2
6.Surah Yaasin ; utk ketnangan hati & anak x terpngaruh ngan godaan syaitanyg mngajak ke ara maksiat
7.Surah at Taubah ; bersih jiwa n terpelihara dr segala maksiat
8.Surah an Nahl ; melahir anak yg berdisiplins

Monday, January 3, 2011

perbualan suami isteri


scene: semasa rancangan safiyya bersiaran di tv9 jam 7.00-8.00 malam

waktu tu ngah cite pasal tudung fareeda...
kalu tak tau tudung fareeda...ini gambar dia

image gugel


suami: ni harga satu tudung ada 70-80?

isteri: sampai seratus lebih pun ada gak kot..yang ada batu lagi mahal lah..

suami: emmm...(sambil membuat memek muka eeee, mahainye)

isteri: tapi kan yangg, kalu nak compare arga tudung ni ngan sport rim dan tayar-tayar awak yang beribu-ribu tu, apelah sangat kan...(en suami skrng, ari-ari tgk mudah.com nk cari sport rim, tgk youtube ari-ari nk tambah skill drifting)

suami: hahaha...yelah tu, qallishah tengak mak hang...mengarut lah tu!!!